Stina Loving

Det började med en räv

En sen kväll i september lyste månen full på en indigofärgad himmel. Luften var ljummen. Jag var på väg hem och från ingenstans kom en räv och sprang över gatan. Jag stannade. Den också. Jag stirrade, utan att blinka. Räven glodde tillbaka. Helt plötsligt började den springa, rakt mot mig. Ungefär som en glad hund som fått syn på sin ägare. Jag kunde inte röra mig. Jag höll andan. Den kom ända fram till mig och stannade vid mina fötter, sniffade på mina byxor och tittade upp på mig. Vi stod helt stilla. Sen vände den sig om och sprang vidare, hemåt trodde kanske den. Men också rakt in i min logga och min allra första kollektion. 

För det var där och då som konceptet Conscious Candy blev till. Conscious, som i betydelsen hållbar, men också att våga tro på sig själv och sina förmågor. Candy står för positiv energi och roliga färger. Konceptet var från början bara tänkt att bli 7 plagg, men har sedan dess växt och växer fortfarande. Jag har förstått att detta bara är början. På vad vet jag inte, men jag säger som David Bowie: I don’t know where I’m going from here, but I promise it wont be boring.


Fortsättning följer, tack för du att hänger med på den här resan!

Konceptet


Jag som designar och syr plaggen heter Stina Löving. Jag älskar att sy av material som redan finns, i färger som är som godis.  Alla plagg är unika. 


Slow fashion ftw


Det är mycket som är dåligt med fast fashion. Det snurrar för fort, produceras för mycket, för snabbt med för dålig kvalitet. Men jag vara en liten del av framtidens modebransch, där hållbarhet är en naturlig del av affärsidén. Där mode är mer än kläder och trender.

Hantverket


Alla som skapat något med sina egna händer vet att det tar tid att göra något vackert. Därför måste också hantverket att skapa hållbart mode få ta tid, och därmed också kosta mer. Stina Loving är utbildad vid Stockholms Tillskärarakademi inom modedesign, mönsterkonstruktion och sömnad. Med passionen som drivkraft blir Concious Candy något helt unikt och värdefullt. Som bärbara konstverk. 


Hållbara material


Det finns så mycket resurser i världen och det är ett slöseri att inte ta tillvara på allt. Vi behöver egentligen inte skapa något nytt, för allt finns redan. Inom textilbranschen så finns enorma mängder material som av olika anledningar inte används. Det är grunden till Conscious Candy. Plaggen kan vara gjorda av allt från second hand tyger som t ex lakan, dukar, gardiner och överkast, men kanske också vara kasserade textilier från annan tillverkning som t ex stuvbitar eller deadstock. Det händer att jag använder nya material och då jobbar jag så svinnfritt som möjligt för att minimera avfall. Inget går till spillo i min studio.